Welkom in ons Limburgse paradijs!

Natuur


Nationaal Park De Groote Peel

De ideale manier om De Groote Peel te verkennen, is te voet. Op eigen houtje, met een van de vele routes of een excursie kun je het prachtige en vogelrijke natuurgebied beleven.


De Groote Peel is het kleinste nationale Park van Nederland, maar daardoor niet minder bijzonder. Het park staat vooral bekend om de zichtbare geschiedenis van de turfwinning en in het broedseizoen zijn er ruim negentig vogelsoorten te vinden. Neem een kijkje vanaf de knuppelbruggen, de uitzicht vlonder of vanuit de uitkijktoren en ervaar het prachtige uitzicht over De Groote Peel.


Het Leudal

Het Leudal is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Limburg. Het is gelegen tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen in de gemeente Leudal.

Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer.Midden in het gebied ligt de Sint Ursulamolen of Leumolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie.


Het Leudal is een zeer populair wandelgebied en wordt onder andere aangedaan door het Peellandpad, maar er zijn ook veel kortere wandelroutes te vinden, waarvan een aantal gemarkeerd is met gekleurde paaltjes. Deze beginnen vlakbij het Leudalmuseum, gevestigd in het bezoekerscentrum Leudal. Het museum geeft informatie over de flora en fauna, de archeologie, heemkunde en wat geschiedenis (met name de Tweede Wereldoorlog) van het gebied. Verder lopen er ruiterpaden door het gebied en fietspaden als onderdeel van het fietsroutenetwerk.Maasplassen

Een van de parels van Midden- Limburg zijn De Maasplassen. De Maasplassen is een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Wat bijna niemand weet is dat de Maasplassen met een oppervlakte van ruim 3000 hectare, bovendien het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is.

Steden


Roermond

De sfeervolle, historische binnenstad van Roermond is een absolute aanrader. Je kunt hier heerlijk winkelen en flaneren. Een omvangrijk winkel- en horeca-aanbod is geconcentreerd rondom een aantal fraaie pleinen en langs de Roerkade. De grote winkelketens worden afgewisseld met kleine speciaalzaakjes.


Designer Outlet Roermond is het grootste Outlet Center van de Benelux en Duitsland. Het biedt mode en lifestyle van meer dan 200 internationale designermerken en deze ook nog met flinke kortingen. Geniet in een ontspannen shoppingsfeer van meer dan 150 shops en slenter heerlijk over onze stijlvolle shoppingboulevards. Je kunt er goedkoop en gemakkelijk parkeren en het ligt op slechts 3 minuten loopafstand van de sfeervolle binnenstad van Roermond.

Midden-Limburg is uniek door de combinatie van natuur, cultuur, water, shoppen en het buitenland dichtbij. De natuur met nationale en grensoverschrijdende parken is met name vertegenwoordigd in de gemeentes Roerdalen en Weert.Thorn


Stevensweert

Cultuur kom je in elke gemeente tegen, de gemeente Roermond met zijn historische binnenstad, de gemeente Maasgouw met het eiland in de Maas (Stevensweert) en het witte stadje Thorn.


Weert

Je vindt in Weert en de bijbehorende dorpen diverse kastelen, kerken, kapellen, molens en monumenten. Een aantal van deze gebouwen zijn toegankelijk voor het publiek. Veel van de bezienswaardigheden in de gemeente Weert liggen langs fiets- wandel- en autoroutes.


Maastricht

Een goed half uurtje vanaf Heythuysen en je bent in Maastricht!

Uitstapjes in de buurt


"De Busjop" in Heythuysen

Blijf je liever dichter bij 'huis' dan is bijvoorbeeld Restaurant de Busjop een mooie start voor het maken van een heerlijke wandeling. Zie de website www.debusjop.nl voor meer informatie."Porto Maurizio" in Heytheysen

In de middag lekker op het terras of in de avond heerlijk uit eten? Dat kan! Op nog geen 5 minuten rijden met auto vindt je restaurant Porto Maurizio. Zij bieden ook de mogelijkheid tot afhaal."Openluchtmuseum Eynderhoof" in Nederweert-Eind

Eynderhoof is een openluchtmuseum, waar je kunt beleven hoe de mensen rond 1900 werkten woonden, leefden en speelden. De nadruk ligt daarbij op het wonen en werken van de mensen uit de Peel. Alle gebouwen van het museum zijn afkomstig uit de omgeving. Ze zijn afgebroken door vrijwilligers en weer steen voor steen opgebouwd in Eynderhoof.

In dit museum is veel te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud.

Open van 1 juli t/m 31 oktober, honden mogen mee, mits aangelijnd.


Dan nog een tip om er met de auto op uit te gaan:


Mergellandroute Zuid-Limburg

Van het Drielandenpunt op de Vaalserberg tot de beroemdste stadsgezichten van Maastricht: op deze autoroute zie je alle hoogtepunten van het Zuid-Limburgse heuvelland. De Mergellandroute, te volgen via de speciale zeshoekige Mergellandroute-bordjes, is met recht een van de bekendste autoroutes van Nederland. Op deze 110 km lange route over veelal rustige wegen kom je door de prachtige natuur met vanaf iedere heuveltop een ander adembenemend vergezicht. Ook leer je de authentieke Zuid-Limburgse cultuur kennen in de gezellige dorpjes, zoals Epen, Slenaken en Eijsden. Ieder dorp heeft zijn eigen riante terrassen met zijn unieke streekgerechten, dus het wordt nog moeilijk kiezen waar je pauze houdt! Het officiƫle startpunt van deze geliefde route is station Maastricht, maar het is mogelijk om op ieder punt aan te haken.

Voor meer informatie kijk je op de site van de ANWB of van Visit Zuid-Limburg.